Om domännamn

Ett domännamn är en blandning av en adress och en identitet på nätet. Möjligheten att registrera och använda domännamn har förenklat utvecklingen av internet i världen och skapat förutsättningar för människor utan specifika tekniska kunskaper att använda nätet.

Ett domännamn är adressen till en server på internet i en form som människor kan minnas, till exempel regeringen.se. Man kan säga att domännamnet är ett täcknamn för de ip-adresser som maskinerna kommunicerar med, till exempel http://194.14.70.181/ som är samma sak som www.regeringen.se.

Samma sak gäller för e-posthantering. Du behöver inte kunna några krångliga sifferkoder för att få ditt e-brev att landa hos din kompis. Istället skriver du för det mesta bara fornamn.efternamn@exempel.se eller liknande.

Din identitet på nätet

Ditt domännamn är din identitet på nätet, oavsett om du använder det för en privat webbplats, ditt företags webbplats eller för att få en personlig e-postadress. Enligt en undersökning som IIS gjort var de vanligaste anledningarna till att skaffa ett eget domännamn följande – observera att man kunde ange flera anledningar.

  • För webbplats (75 %)
  • För personlig oberoende e-postadress (33 %)
  • För att hindra andra från att registrera domännamnet (skyddsregistrering) (13 %)
  • För blogg (7 %)
  • För att sälja namnet vidare (4 %)
  • Annat (31 %)

En .se-domän får innehålla minst två och högst 63 tecken.

En .se-domän kan innehålla bokstäverna a-z, å, ä, ö samt é och ü, siffrorna 0-9, bindestreck, något av skrivtecknen i de officiella svenska minoritetsspråken eller våra nordiska grannländers språk, så kallade IDN-domäner. Läs mer om IDN-domäner här.

Ett bra domännamn är ett namn som fungerar för dig och dem som du vill kommunicera med. Oavsett om du är privatperson, förening eller företag ska ett bra namn uttrycka din egen identitet på nätet och vara lätt att komma ihåg. Ta gärna del av våra tips innan du registrerar en ny .se-domän.